Jõulukook
Põhi
- 3 muna
- 100 g võid
- 100 g tumedat mucovado suhkrut
- 1/2 dl muscovado siirupit
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1/4 tl soola
- 1 dl jogurtit
- 3 tl piparkoogimaitseainet
- 200 g mandlijahu
- 100 g toortatrajahu
- 1 dl jõhvikaid
Kreem
- 450 g toasooja toorjustu
- 2 dl vahukoort
- 1 laim
- 2 sl tuhksuhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
Hõõru toasoe või suhkruga kreemiseks, lisa siirup ja sega veel. Klopi ükshaaval sisse munad ja lisa jogurt. Sega eraldi kausis jahud omavahel ja lisa küpsetuspulber ning sool. Lisa jahusegu tainale ja sega ühtlaseks. Puista juurde jõhvikad ja sega tainas läbi.
Pane ahi soojenema 200 kraadi peale. Vooderda 20 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja määri ääred võiga. Vala tainas vormi ja küpseta 30 minutit. Proovi koogi küpsust keskele torgatud puidust tikuga, kui see tuleb puhtalt välja on kook küps. Lase koogil täielikult jahtuda. Enne kreemi pealekandmist on hea kooki umbes pool tundi sügavkülmas hoida.
Kreemi valmistamiseks vahusta koor suhkrutega. Pigista laimimahl toasooja toorjuustu hulka ja sega ühtlaseks. Lisa vahustatud koor. Kui panid koogi sügavkülma, siis tõsta kreem ka külmkappi samaks ajaks ootele. Kui kook sügavkülmas tahenenud ja kreem veidi paksenenud vala see koogile. Kaunista tuhksuhkrus keerutatud rosmariiniokstega.