Jõuluhõnguline šokolaadikook

Põhjad

  • 50 g naturaalset kakaopulbrit
  • 100 g tükeldatud toasooja võid
  • 3 suurt toasooja muna
  • 2 sl konjakit, brändit vm kanget alkoholi või koorelikööri või piima
  • 3 sl piima
  • 170 g sõelutud jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 200 g suhkrut
  • 2 sl vanillisuhkrut
  • 1 tl piparkoogimaitseainet (soovi korral)

Sega suures kausis kakaopulber 0,9 dl keeva veega ühtlaseks pastaks. Lisa kõik ülejäänud ained ja vahusta ühtlaseks tainaks. Ole vahustades ettevaatlik ja ära üle sega, vaid lõpeta vahustamine kohe, kui taina ained on segunenud enam-vähem ühtlaseks.

Jaota tainas kahe 20 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi vahel. Vormi põhjas peaks olema küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud.

Küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit kuni biskviidid on läbi küpsenud, löövad äärte küljest lahti ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase u 10 minutit taheneda, eemalda seejärel biskviidid vormist ja jäta restile jahtuma.

Kreem

  • u 4 sl haput moosi (nt pohla-, punasesõstra-, kirsikeedist vmt)
  • 150 g tumedat (vähemalt 70% kakaosisaldusega) šokolaadi
  • 50 g võid
  • 1 dl täispiima

Määri kummagi biskviidi peale õhuke kiht (u 2 sl) moosi.

Tükelda või ja šokolaad ning aseta koos piimaga kaussi. Kauss aseta kastruli kohale, millest u kolmandik on veega täidetud, et vesi kausini ei ulatuks, ja lase kausi sisul sulada. Sega ühtlaseks ja lase kreemil veidi jahtuda, et see pakseneks ja seda oleks võimalik koogile määrida.

Laota pool kreemist esimesele biskviidile (biskviit võiks juba olla serveerimisalusele asetatud). Pane teine biskviit esimese peale ja laota ülejäänud šokolaadikreemist ühtlaselt sellele. Lase koogil enne lahtilõikamist vähemalt tunnikene taheneda.

Kaunista enne serveerimist šokolaadilaastude, marjade jm meelepärasega. Jõulu ajal on  selle koogi jaoks parimaks kaunistuseks jõhvikad või pohlad ja viimase varred ning lehed.