Jõhvikaparfee
12 viilu
- 4 munakollast
- 1,5 dl suhkrut
- 400 ml 35% koort
- 1 sl vanillisuhkrut
- 200 g jõhvikaid (külmutatud jõhvikad sulata)
- 3 želatiinilehte
- 3 sl pohla- või jõhvikalikööri (soovi korral)
Besee:
- 4 munavalget
- 200 g tuhksuhkrut või ekstrapeent suhkrut
- 2 sl külmkuivatatud pohli või muid külmkuivatatud marju (võid ka marjajahu kasutada)
- kaunistuseks jõhvikaid ja tuhksuhkrut
Vahusta munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Vahusta koor vanillisuhkruga. Püreesta jõhvikad. Sega omavahel munavaht, vahukoor ja jõhvikapüree. Kui kasutada alkoholi, lisa ka see.
Pane želatiinilehed viieks minutiks külma veega kaetult likku. Kuumuta väikeses potis paar supilusikatäit vett. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks. Lisa kuumale veele ja sega hoolsalt, kuni kogu želatiin on lahustunud. Lisa želatiin ühtlase nirena kreemile ja sega vispliga ühtlaseks.
Vala kreem küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (u 11×31 cm). Tõsta vähemalt kuueks tunniks, veel parem üleöö, sügavkülma.
Besee tegemiseks vahusta munavalged sutsu soolaga pehmeks vahuks. Lisa kolmes jaos tuhksuhkur, iga lisamise järel vahustades, kuni saad kõva läikiva vahu.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Määri munavalgevaht õhukese kihina küpsetuspaberile. Pudista peale sõrmede vahel murendatud külmkuivatatud marjad või marjajahu.
Küpseta 110 kraadises ahjus 1 tund. Keera ahjukuumus kinni ja lase beseel lahtise uksega ahjus täielikult jahtuda. Beseed tuleb rohkem, kui parfee kaunistamiseks kulub, nii et saad sellega niisamagi maiustada.
Paku parfeed viiludena, lisandiks murenda peale beseetükke, lisa ka tuhksuhkrus veeretatud jõhvikaid.