Marmorkook tumeda õllega

Šokolaaditainas:

  • 75 g tumedat šokolaadi
  • 1,5 dl šokolaadi- või kohviporterit või muud meelepärast tumedat õlut
  • 100 g toasooja võid
  • 230 g fariinsuhkrut või heledat muscovado suhkrut
  • 2 toasooja muna
  • 150 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 30 g kakaopulbrit
  • näpuotsatäis soola

Vanillitainas:

  • 125 g toasooja võid
  • 150 g suhkrut
  • 2 toasooja muna
  • 170 g hapukoort
  • 180 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut 
  • näpuotsatäis soola
Haki šokolaad, sulata see kastrulis koos õllega ning sega ühtlaseks. Tükelda või, vahusta suhkruga ja lisa segu edasi vahustades ükshaaval munad. Seejärel sega hulka šokolaadimass ning omavahel segatud ja sõelutud kuivained.
Teises kausis vahusta toasoe või suhkruga kohevaks vahuks, vahusta juurde ükshaaval munad ja lisa pärast iga muna natuke jahu. Seejärel vahusta hulka hapukoor, ülejäänud jahu (eelnevalt sõelutud ja küpsetuspulbri ning soolaga läbisegatud) ja vanillisuhkur.
Määri küpsetusvorm võiga, puista üle jahuga ja raputa üleliigne jahu välja. Aseta mõlemad tainad kihiti vormi ning aja kihte kahvliga segamini.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50-60 minutit, kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma.

Glasuur:

Glasuuri jaoks sega umbes pool ülejäänud õllest (kui sul oli väike ehk 330 ml õllepudel) tuhksuhkru ja kakaopulbriga ühtlaseks glasuuriks ning laota kohe soojale koogile. Glasuuri paksust saab õllega parajaks timmida.