Võileib õrnsoolakoha ja käbeda kurgiga

  • 1 suurem koha
  • 0,5 dl suhkruroosiirupit
  • 0,75-1 tl fenkoliseemneid
  • 0,5 dl sidruni- või ebaküdooniamahla
  • 1 sl täisterasinepit
  • 1 tl purustatud musta pipart
  • 3 tl soola
  • 10 väiksemat peenrakurki
  • peotäis mustasõstralehti
  • 4-5 tillivart koos õisikutega
  • 6 dl vett
  • 4 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl täisterasinepit
  • 2 tl karulaugu- või valgeveiniäädikat
  • rukkileiba
  • võid
Kala soolamiseks uhmerda fenkoliseemned ja sega teiste ainetega kokku. Fileeri kala ja aseta fileed, nahk allapoole, lamedale liuale või karpi. Vala vedelik kaladele, kata toidukilega või sule karp kaanega ning tõsta 48 tunniks külmkappi maitsestuma. Kui soovid soolasemat tulemust, võib soola lisada 4 tl.
Kurgid võib ette valmistada 3-4 tundi enne võileibade meisterdamist. Pane purgi põhja eelnevalt pestud mustasõstralehed ja pool tillivarte kogusest. Viiluta kurgid ning tõsta purki. Lase vesi keema ja lahusta kuumas vees sool-suhkur, lisa sinep ja äädikas. Vala marinaad kurkidele, murra ülejäänud tillivarred ka peale ning jäta purk sooja kohta (näiteks köögilauale) paariks tunniks seisma.
Enne kasutamist tõsta nõu vähemalt pooleks tunniks külmkappi, et kurgid kargemad jääksid. Serveerimise eel pühi kalafileed marinaadist puhtaks ja lõika poolviltu õhukesteks viiludeks. Paku rukkileival koos kurgilõikudega.