Vegan juustukuubikud ürdimarinaadis

Kogus: kolmele kuni neljale

Juustu jaoks:

  • 400 ml sojapiima (või mandlipiima)
  • 1 tl soola
  • ½ tl valge veini äädikat või õunaäädikat
  • 2 kuhjaga tl agar-agaripulbrit
  • 3 kuhjaga sl maitsepärmi ehk pärmihelbeid
  • 50 g maisitärklist (2 ½ kuhjaga sl)

Ürdimarinaad:

  • 1 ½ sl valge veini äädikat või õunaäädikat
  • 1 sl Demerara suhkrut
  • 2 sl külmpressi oliiviõli
  • ½ tl soola
  • 1 ½ sl sojakastet
  • ½ tl kuivatatud punet
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 2 peotäit värskeid hakitud ürte (nt basiilik, petersell, till, sibul)
  • 1 suur küüslauguküüs (purustatud)
Määri väiksemat sorti keeksivorm õliga ja jäta see juustu ootama. Vala väiksesse kastrulisse taimne piim. Võta sealt osa piima ära ja sega see teises kausis agaripulbriga nii, et tekib vedel pasta. Samamoodi toimi maisitärklisega ehk sega kolmandas kausis maisitärklis vähese piimaga läbi. Nüüd aja kastrulisse alles jäänud piim keema ning lisa sool ja äädikas. Vispelda segu ja lisa piimaga segatud agar-agar. Vispeldades keeda segu minutike. Lisa maitsepärm ja vispelda korraks läbi. Keeda hetk. Kõige lõpus lisa piimaga segatud maisitärklis. Vispelda korralikult läbi ja keera kuumus maha. Kaabi lusikaga kogu vedel juust õliga määritud keeksivormi ja silu ühtlaseks. Jäta juust jahedamasse kohta tahenema. Kui vorm on juba rohkem jahtunud ja juust tahkem, aseta see umbes 20-minutiks sügavkülma. Seejärel kummuta juust vormist välja ja lõika väiksemateks kuubikuteks.
Valmista ürdimarinaad. Selleks vispelda kõik marinaadi koostisained läbi. Vala marinaad juustukuubikutele ja sega läbi. Säilita külmas. Kui soovid juustu kauem säilitada, ära marinaadis värskeid ürte ja küüslauku kasuta.
Serveeri juustukuubikuid salatis, vrapi vahel, pitsa või pastaga.