Toorjuustu-jogurtikook veriapelsinidega
kaheksale
Põhi
- 150 g kaeraküpsiseid
- 50 g võid
Täidis
- 400 g toasooja toorjuustu
- 400 g Kreeka jogurtit 10%
- 1 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 5 želatiinilehte
- 2 veriapelsini mahl
- 1 veriapelsini riivitud koor
- ¼ tl jahvatatud kardemoni
Kate
- 3 veriapelsini mahl (1 dl)
- 0,5 dl tarretisesuhkrut
- 2-3 veriapelsini
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Määri 20 cm läbimõõduga lahti käiv koogivorm kergelt õliga ja vooderda küpsetuspaberiga selle põhi. Lõika sobiva suurusega ribad ja kinnita need ka koogivormi siseküljele. Suru küpsise-võisegu võimalikult ühtlaselt koogivormi põhjale ja pane külmikusse tahenema, kuni täidist valmistad.
Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Vahusta toasoe toorjuust ja jogurt suhkrutega ning lisa segades riivitud apelsinikoor ja kardemon. Pressi apelsinidest mahl, kalla väiksemasse potti, kuumuta keemiseni ja võta pliidilt. Pigista želatiinilehed kuivemaks, tõsta kuuma mahla sisse ning sega, kuni need on sulanud. Võta paar supilusikatäit toorjuustusegu ja sega potis oleva mahlaga kiirelt läbi, et temperatuure ühtlustada ning seejärel kalla potisisu toorjuustusegu hulka, samal ajal nõrgal kiirusel vahustades või lihtsalt hoolikalt segades. Kalla saadud segu koogivormi ja tasanda. Tõsta külmikusse vähemalt 4-5 tunniks tarduma.
Katte valmistamiseks lõika paarilt apelsinilt koor maha ja lõika sektorite vahelt viljaliha välja. Tee seda kausi kohal, et saaksid apelsinist välja nirisevat mahla ka tarretises kasutada. Pressi apelsinidest 1 dl jagu mahla, kuumuta see koos tarretisesuhkruga, kuni viimane on sulanud. Tõsta apelsinitükid koogile ja soovi korral lisa ka üks väiksemateks sektoriteks lõigatud terve apelsin. Kalla tarretisesegu ühtlaselt koogile ja lase enne sööma hakkamist veel umbes tunnikese jooksul külmikus täielikult tarduda.