Suur marjasegadik

Koogipõhi

  • 180 g toasooja pehmet võid
  • näpuotsaga soola
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 1 munakollane
  • 225 g nisujahu
  • 1 sl piima või vett
  • 300 g martsipani+martsipani rullimiseks veidi tuhksuhkrut

Küpsised

  • koogipõhjast ülejäänud tainas
  • määrimiseks muna
  • 1 sl suhkrut

Beseed

Kreem

  • 400 ml 35% koort
  • 200 g toasooja maitsestamata toorjuustu või mascarponet
  • 3 sl suhkrut

Lisaks koogi kaunistuseks värskeid marju, söödavaid õisi vm meelepärast

Põhja tegemiseks mikserda pehme või tuhksuhkruga kreemiks. Lisa munakollane, mikserda segamini. Lisa jahu ja piim või vesi. Sega puulusikaga ühtlaseks tainaks (tegelikult võib ka kogu eelneva teha puulusikaga hõõrudes). Vajuta tainas lapikuks ja tõsta tainaketas toidukilesse mässitult vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Võta välja, lase veidi pehmeneda ja rulli jahusel laual jahuseks tehtud tainarulliga õhukeseks. Tõsta põhi tainarulli abil 23 cm läbimõõduga lahtikäivasse pirukavormi, nii et ka servad oleksid paari cm ulatuses kaetud. Hea on kasutada siin laineliste servadega lahtikäivat pirukavormi. Ülejäänud tainas vormi 3-4 cm läbimõõduga vorstikeseks, mässi toidukilesse ja tõsta külmkappi, sellest saad pärast teha küpsised. Tõsta tainaga vooderdatud vorm pooleks tunniks külmkappi. Kata seejärel tainas küpsetuspaberiga ja vala sisse raskus – kas spetsiaalsed küpsetuskivikesed või kuivatatud herned, oad, riis, kruubid vms. Küpseta põhja 180 kraadi juures 30 min. Tõsta välja.

Puista töölauale tuhksuhkrut, tee ka tainarull tuhksuhkruga kokku. Rulli martsipan paari millimeetri paksuseks, koogipõhjaga samasuuruseks kettaks. Tõsta koogipõhjale ja küpseta veel 10 minutit. Lase vormis jahtuda.

Küpsisteks lõika ülejäänud tainast paari millimeetri suurused väikesed kettad ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri lahtiklopitud munaga, puista peale suhkrut. Küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Lase jahtuda.

Besee tegemiseks vahusta munavalge kohevaks pehmeks vahuks. Vähehaaval suhkrut lisades vahusta edasi, kuni saad väga tugeva läikiva beseemassi. Pritsi tordipritsiga või tõsta teelusikaga sellest küpsetuspaberiga kaetud plaadile törtsud. Küpseta 110 kraadi juures 1 tund, kuni nad on kuivad ja rabedad. Lase lahtise ahjuuksega täielikult jahtuda.

Kreemi tegemiseks mikserda koor, toorjuust või mascarpone ja suhkur paksemapoolseks vahuks.

Aeg kook kokku panna! Eemalda koogipõhjalt küpsetusvormi serv, vormi põhjaosa võib alla jääda. Tõsta põhi serveerimisalusele. Tõsta koogipõhjale vahukoore-toorjuustukreem. Sellele laota küpsiseid, beseetükikesi ja rohkelt värskeid marju. Võid kaunistamisel lisada veel ka šokolaaditükke, väikeseid vahukomme, nonparelle vms.