Sidruni- tartlette’id beseevahuga

Põhi

  • 70 g toasooja võid
  • 2 sl suhkrut
  • 2 munakollast
  • 100 g toortatrajahu
  • 80 g riisijahu
  • 35 g maisitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Vahusta tükeldatud või suhkruga kohevaks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega sõelutud jahud tärklise ja küpsetuspulbriga omavahel ning sega seejärel vahu hulka. Lisa 2-4 sl jääkülma vett supilusikatäie kaupa, kuni tainas on piisavalt niiske. Märsi tainas käte abil palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta külmkappi tunniks tahenema.

Jaota tainas neljaks võrdseks tükiks. Suru iga tainatükk ühtlaselt võiga määritud ja jahuga üle puistatud tartletivormi põhja ja äärtele. Torka koogipõhjad tihedalt kahvliga läbi.

Aseta igasse vormi küpsetuspaber, sellele raskuseks keetmata riis või kuivatatud oad või herned ning küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda paber koos raskusega.

Täidis

  • 2,2 dl sidrunimahla (4-5 sidruni mahl)
  • 2 sidruni peenelt riivitud koor
  • 40 g maisitärklist
  • 2 munakollast
  • 120 g suhkrut

Aseta sidruni mahl ja koor kastrulisse või potti ning sega vispliga hulka tärklis. Lisa 1 dl vett ja lase keema tõusta. Keera kuumus väiksemaks ja lase vedelikul õrnalt podisedes keeda pidevalt segades, kuni see taheneb. Võta kastrul pliidilt ja sega vispliga munakollased ja suhkur vedeliku hulka. Aseta pott tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel samal ajal segades veel mõni minut, kuni segu on paksenenud.

Seejärel jaota täidis vormide vahel. Juhul, kui sidrunikreemi üle jääb, siis hoia seda külmas ja naudi nt marjade, pannkookide, maitsestamata jogurti või kohupiimaga.

Küpseta tartlette 150-kraadises ahjus 10 minutit.

Kate

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks ja hakka seejärel supilusikatäie kaupa suhkrut lisama, kuni vaht on tugev ja läikiv.

Aseta munavalgevaht õrnalt lusikaga vormidesse sidrunikreemi peale. Võid selle kas ühtlaselt laiali laotada või teha hoopis keskossa kuhjakesed.

Küpseta kooke 150-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni munavalge on pealt kergelt kuldne. Lase ahjust välja võetud tartlettidel u 15 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Need sidrunikoogid on suurepärased nii soojalt kui ka jahtunult või külmalt.