Rukkilinnasekreem mustasõstraželee ja leivapuruga
neljale inimesele
- 2 munakollast
- 20 g Demerara suhkrut
- 2,5 dl 35% rõõska koort
- 10-15 g (1 kuhjaga tl) Sangaste rukkilinnase ekstrakti
- lusikaotsaga vanillisuhkrut
Mustasõstraželee:
- 200 g mustsõstraid
- 75 g tarretisesuhkrut
Rukkipuru:
- 25 g riivleiba
- 15 g tumedat muscovado suhkrut
- ¼ tl kaneeli
Kaunistuseks:
- marju – nt astelpajud, mustad sõstrad, jõhvikad.
Pane munakollased koos suhkruga (lisa nüüd ka vanillisuhkur) kaussi ning vispelda omavahel (vahtu ajada pole tarvis). Lisa lahtiklopitud munakollastele rukkilinnase ekstrakt ja vispelda segu ühtlaseks massiks. Kuumuta koor, kuid ära keema lase. Nirista koor ettevaatlikult munakollaste hulka. Kui kuum koor ja külmad munakollased liiga järsult kokku segada, lähevad munakollased tükki. Seepärast lisa algul vaid veidi koort, vispelda see munakollastega ühtlaseks ning pidevalt edasi vispeldades nirista sisse ülejäänud koor. Tõsta saadud segu madalatesse kuumakindlatesse portsjonvormidesse, kata iga vorm fooliumiga ning aseta vormid vesivanni (selleks võib olla ka tavaline ahjuplaat, kuhu on kallatud kuum vesi). Kuumuta ahi 140-kraadini (koos pöördõhuga) ning küpseta kreemi ahjus 20 minutit.
Et kreemi tekstuur jääks siidjas, peab see ahjust välja võttes olema veidi võbelev, kui vormi liigutada, kuid kreem ei tohi olla vedel.
Lase rukkilinnasekreemil külmaks jahtuda ning valmista siis mustasõstraželee.
Pane mustsõstrad potti, aja need keema ning lisa tarretisesuhkur. Keeda želeed madalal kuumusel umbes 10 minutit ning pressi mass läbi sõela. Jahuta mustasõstraželeed veidi, kuid ära täiesti külmaks lase, kuna see hakkab jahtudes tarretuma. Kui želee on veel vormitav, kalla see ettevaatlikult ja kreemi kahjustamata igasse vormi rukkilinnasekreemi peale. Lase taheneda.
Viimasena valmista kreemi peale riivleivast puru. Selleks pane pannile riivleib, tume muscovado suhkur ja kaneel. Kuumuta segu katkematult segades kuni suhkur ja riivleib muutuvad krõbedaks (umbes 5 min). Lase purul jahtuda. Tume muscovado suhkur toob esile karamellise maitse ning haakub suurepäraselt maitsevarjundilt sarnase rukkilinnasekreemiga. Puista jahtunud riivleivapuru vahetult enne serveerimist igale portsjonile ning lisa kaunistuseks veel marju.