Roosi- begoonia- ja sirelimoos
- 100 grammi roosi õielehti või ca 60 roosiõit,
- 1 kruusitäis pisut kokku surutud begooniaõisi
- 1 kruusitäis pisut kokku surutud sireliõisi
- 150 ml – 160 ml vett
- 800 g – 1kg moosisuhkrut soovi korral lisaks 1 pk moosipaksendajat või kasuta marmelaadisuhkrut
- 2 sidruni mahl (võimalusel eelista mahesidrunit)
Selle moosi valmistamiseks on esmalt oluline looduslikult puhas ja keemiavaba kasvukoht, kust varuda õied. Üldiselt sobivad roosimoosi jaoks erinevate rooside õied, need võivad olla pargiroosid, metsikud kibuvitsad, peenraroosid, roniroosid…. Igal neist on pisut erinev maitse ja eks nende taimekeemia erine samuti pisut. Võib ka erinevate rooside õielehti kasutada, kusjuures mida punasem roos, seda roosam moos. Begooniaõisi olen mina varunud alatiõtseva begoonia ja roosbegoonia taimedelt ning sireleid meeldib mulle moosi jaoks kasutada eriti tumelillasid, kuigi nende värv ei säilu kuumutamisel.
Vaata kindlasti üle kogutud õied, saputa neid ning vajadusel loputa, kuna märkmatult korjad alati kaasa mõne armsa putuka, kes parajasti on onud näiteks õietolmuga maiustamas. Sirelitel võiks samuti eraldada ainult õielehed (st. rohelised tupplehed, millega õis varre külge kinnitub, võiks ära võtta)
Pane kõik õied külma veega keema ning keeda kuni 10 min. Sega aegajalt. Tõsta pott tulelt ning lase pisut jahtuda. Seejärel pane pott uuesti tulele ja lase keema tõusta ning lisa sidrunite mahl. (NB! Kui kasutad rohkem begooniat, võid piirduda ka ühe sidruni mahlaga). Lisa suhkur. Kui kasutad moosipaksendajat, sega see ennem kruusitäie suhkruga läbi ja puista siis potti samal ajal moosi segades ning lisa ülejäänud suhkur. Mitu pakki paksendajat kasutada, oleneb, kas soovid vedelamat või tarretiselaadset moosi. Kasutades moosisuhkrut ja paksendajat, võib arvestada, et 1kg moosisuhkrus olev pektiini hulk on enam- vähem võrdne 1pk paksendaja kasutamisega.
Keeda veel ca 10 minutit, riisu vajadusel tekkiv vaht ning villi steriliseeritud purkidesse.
Moos sobib kohupiimaga, jogurtiga, pannkoogiga, röstsaiaga, juustuga ja võib-olla isegi grillitud lihaga!