Rabarberigalette
Põhi:
- 250 g nisujahu
- 150 g külma võid
- 2 sl suhkrut
- 4 sl külma vett
- näpuotsaga soola
Vala jahu kaussi. Aseta jahule külma või tükikesed. Lisa suhkur ja sool ning purusta sõrmede või köögikombaini abil. Lisa vesi ja sõtku kiiresti ühtlane tainas. Hoidu ületöötlemisest, nii jääb tainas krõbedam. Vajuta tainas lapikuks paksuks kettaks, keera toidukilesse ja hoia pool tundi külmas.
Täidis:
- 300 g rabarberit
-
1 (veri)apelsini riivitud koor (jäta veidi riivitud koort kaunistamiseks)
-
2 sl (veri)apelsini mahla
-
5 sl suhkrut
- paarisentimeetrine jupike ingverit
Samal ajal valmista täidis. Tükelda rabarber ja tõsta kaussi. Koori ingver ja riivi rabarberi hulka. Lisa ka riivitud apelsinikoor ja apelsinimahl. Puista hulka suhkur ning sega kõik läbi.
Võta tainas külmast. Rulli vajadusel jahu kasutades õhukeseks 27 cm diameetriga kettaks. Võid teha seda küpsetuspaberil. Tõsta küpsetuspaber nüüd ettevaatlikult ahjuplaadile. Tõsta tainakettale täidis nii, et äärtest jääb 5 cm vabaks. Keera ääred täidise peale, näpista ja voldi kergelt sõrmedega. Tulemus ei pea kohe kindlasti olema täiusliku kujuga, galett ongi vabakujuline.
Lisaks:
- 2 sl mandlilaaste
- tuhksuhkrut
- määrimiseks muna
Määri pirukaservad lahtiklopitud munaga. Puista servadele mandlilaastud. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni tainas on küps ja krõbe ning rabarber pehme. Lase pirukal enne söömist umbes 30 minutit jahtuda. Puista servadele tuhksuhkrut ja rabarbrile sutsuke riivitud apelsinikoort.
Naudi soovi korral koos jäätise, vanillikastme või paksu Kreeka jogurtiga.