Pohla-karamellisaiad
Karamellkaste:
- 2 dl 35% koort
- 2 dl fariinsuhkrut
- 1 sl võid
- näpuotsaga soola
Tainas:
- u 400 g nisujahu
- 7 g (kolmveerand pakki) kuivpärmi
- 1 tl kardemoni
- 3 sl suhkrut
- 1 tl (ilma kuhjata) soola
- 2,5 dl sooja piima (u 40 kraadi)
- 50 g võid, sulatatult
Lisaks:
- u 2 dl pohli (külmunuid kasutades lase eelnevalt sulada ja vala tekkinud vedelik ära)
- 1 muna määrimiseks
- pärlsuhkrut peale raputamiseks
Esmalt valmista karamellkaste. Võid selle valmis teha juba eelmisel päeval, kuna ta peab enne kasutamist täielikult jahtuma ja selle käigus paksenema. Tõsta kastrulisse koor ja fariinsuhkur. Kuumuta keema. Keeda kastet madalal kuumusel, kuni ta pakseneb veidi. Sega vahepeal. Lõpuks sega hulka 1 sl võid ja näpuotsaga soola. Lase kastmel külmkapis täielikult jahtuda.
Sega omavahel jahu (võta esialgu 350 g), pärm, sool ja suhkur. Lisa piim ja sulavõi. Sõtku ühtlaseks elastseks tainaks. Käsitsi kulub selleks 5-7 minutit, tainakonksudega varustatud mikseri abil 3 minutit. Lisa vajadusel ülejäänud jahu. Tõsta tainapall kaussi, raputa peale veidi nisujahu. Kata kauss puhta rätiku või toidukilega ja tõsta tainas sooja kohta tunnikeseks kerkima.
Rulli tainas u 40×35 cm suuruseks ristkülikuks. Määri peale karamellkaste. Kindlasti ei kulu täidises ära kogu kaste, osa jääb ka hilisemaks peale määrimiseks. Karamellkastmele puista pohlad. Keera tainas pikemast servast alustades rulli. Lõika paari sentimeetri paksusteks viiludeks. Tõsta need muffinipaberitega vooderdatud muffinipesadesse. Lase toasoojas veel pool tundi kerkida. Määri saiad pealt lahtiklopitud munaga. Puista peale pärlsuhkrut.
Küpseta 200 kraadi juures u 18 minutit, kuni kuldsed. Tõsta saiadele ülejäänud karamellkaste.