Pain d’epices (pipra/vürtsleib)

  • 600 g rukkijahu
  • 2,5 tl soodat
  • 2 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 tl jahvatatud ingverit
  • 0,25 tl peenelt riivitud muskaatpähklit
  • 0,5 tl musta pipart
  • 0,5 tl soola
  • 80 g toasooja võid
  • 1 toasoe muna
  • 270 g suhkruroosiirupit
  • ühe apelsini peenelt riivitud koor
  • 250 ml toasooja vett
Sega omavahel rukkijahu, sooda, vürtsid ja sool. Teises kausis vahusta või, muna, suhkruroosiirup ja peenelt riivitud apelsinikoor. Või ja siirupi segule lisa vesi ja sega läbi. Seejärel lisa kolmes osas rukkijahu segu ja sega kogu tainas spaatliga ühtlaseks.Tõsta tainas ettevalmistatud vormi ja silu märja lusika või käega ühtlaseks. Küpseta 180 kraadises ahjus 40-50minutit, kuni leiva sisse pistetud tikk jääb kuivaks. Lase ahjust väljavõetud leival 10 minutit seista ja seejärel kummuta vormist välja restile jahtuma. Lase leival enne lahti lõikamist täielikult jahtuda ja hoia kilesse mässituna toatemperatuuril.
Serveeri koos pasteedi ja sibula-jõhvikamoosiga.
Veinisoovitus: Joseph Drouhin Rully Burgundy