Peekanipähkli pirukas
Põhi
- 150 g jahu
- 1/2 tl soola
- 100 g võid
- 40 ml külma vett
- 1 munakollane
- 1 tl kaneeli
- 1 sl heledat muscovado suhkrut
Täidis
- 3 muna
- 50 g võid
- 100 g heledat muscovado suhkrut
- 100 ml leivasiirupit
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1 tl piparkoogimaitseainet
- soola
- 200 g pekaanipähkleid
Pane põhja ained köögikomabini ja töötle lõiketera abil ühtlaseks tainaks või näpi kausis kõik ained kokku, kuni moodustub tainapall. Keera tainas köögikilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks, keera ümber tainarulli ja tõsta koogivormi. Hea on kasutada eemaldatava põhjaga madalt koogivormi (läbimõõt 23 cm).* Torka kahvliga augud tainasse, kata küpsetuspaberiga ja aseta peale raskus (marmorkuulid, oad või herned või väiksema läbimõõduga koogivorm). Küpseta 180 kraadi juures 10 minutit.
Löö suhkruga munad lahti, lisa siirup, maitseained ja sool. Sulata või ja lase pisut jahtuda. Haki pooled pähklid peeneks ja lisa munasegule, vala juurde sulavõi. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja säti peale ülejäänud pähklid. Küpseta 180 kraadi juures veel 30 minutit. Kui pähklid hakkavad peal liigselt pruunistuma, kata pirukas fooliumiga.
Lase jahtuda ja serveerimisel võid lisada kaneeliga maitsestatud jäätist.
* võid küpsetada ka väikestes tartaletivormides, tainast ja täidist jagub 6 väiksema vormi jaoks.