Peedi tarte Tatin

  • 200 g võiga lehttainast
  • natuke jahu rullimiseks
  • 1 sl oliiviõli
  • 40 g võid
  • soola
  • 1 keskmine peet (400 g)
  • 2 šalottsibulat
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 2 tl pruuni roosuhkrut 
  • 1 sl palsamiäädikat
  • 1 tl kadakamarju

Kastmeks:

  • peotäis Kreeka pähkleid
  • 2 tl hakitud värsket tilli
  • poole apelsini riivitud koor ja 2 sl mahla
  • 1 sl sidrunimahla
  • 2 sl oliiviõli
Koori peet ja lõika viiludeks. Lao viilud ümmarguse ahjuvormi põhja nii, et see oleks üleni kaetud. Koori sibul ja küüslauk, viiluta sektoriteks ja puista peediviiludele, lisa sool, äädikas ja õli. Sega kõik hästi läbi. Pane võikuubikud peetidele ning puista pinnale purustatud kadakamarju. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200-kraadi juures 30 minutit.
Vahepeal rulli tainas õhemaks ja lõika see küpsetusvormist pisut suuremaks kettaks. Katsu peete noaga, kui need on pärast pooletunnist küpsemist poolpehmed, siis eemalda foolium ja kata vorm tainaga. Keera taina ääred noa abil peetide alla. Küpseta veel 20 minutit, kuni tainas on kuldpruun.
Võta vorm ahjust ja kata taldrikuga. Pööra taldrik koos vormiga ümber nii, et tainas jääb alla ja peedid on pealpool. Haki pähklid ja till ning sega ülejäänud kastme komponentidega. Tõsta kaste lusikaga piruka peale.
Serveeri pirukat liharoa lisandina või naudi iseseisva roana.