Pavlova rabarberiga
Põhi:
- 4 munavalget
- näpuotsaga soola
- 200 g ekstrapeent suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1 tl maisitärklist
- 1 tl valge veini äädikat
Apelsini-sidrunivõie:
- 1 apelsin
- 1 sidrun
- 4 munakollast
- 150 g suhkrut
- 100 g külma võid
Rabarberid:
- 200 g punasekoorelisi noori rabarberivarsi
- 2 sl Demerara suhkrut
Katteks:
- 340 g Kreeka jogurtit
- 1 sl kuival pannil röstitud mandlilaaste
Beseepõhja jaoks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmeks valgeks vahuks. Jaga suhkur kolme ossa. Puista esimene osa ühtlaselt ja õrnalt munavalgevahule ja vahusta paar minutit. Lisa teine osa ja tee niisamuti. Koos kolmanda suhkruportsuga lisa vanillisuhkur. Nüüd vahusta niikaua, kuni saad ühtlase, läikiva ja tugeva vahu. Puista vahu peale tärklis ja tilguta äädikas. Lase paar tiiru veel, nii et ka need seguneksid vahuga. Valmis munavalgevaht peab olema nii kõva, et kui keerad kausi tagurpidi, ei valgu see välja.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vormi munavalgemassist umbes 25 cm diameetriga koogipõhi. Jäta servad kõrgemad, et keskele jääks pesa täidise jaoks. Tõsta 150 kraadini (pöördõhk) kuumutatud ahju. Keera kuumus kohe 140 peale. Küpseta kokku 60 mintutit. Kui põhi on pool tundi ahjus olnud, keera kuumus 120 peale. Kui tund täis, keera ahi kinni ja lase põhjal pool tundi seista, ahjuuks paokil. Siis ava ahjuuks ja lase põhjal ahjus täielikult jahtuda.
Apelsini-sidrunivõide jaoks pressi hoolikalt puhtaks nühitud apelsinist ja sidrunist välja mahl, riivi koor (ainult kollane osa). Löö munad kahvliga lahti. Tõsta kõik peale või metallkaussi või potti ja kuumuta pidevalt segades veevannil, kuni segu pakseneb. Kulub umbes 10 minutit. Kui võie on paksenenud, tõsta pliidilt ja sega hulka väikesteks tükkideks lõigatud külm või. Vala võie purki(desse) ja tõsta külma jahtuma. Apelsinivõie tuleb veidi vedelam kui sidrunivõie.
Rabarberid lõika umbes 10 cm pikkusteks juppideks, need omakorda 3 või 4 pulgakeseks (oleneb varre paksusest). Lao rabarberitükid ahjuvormi, puista peale Demerara suhkur. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit, lase jahtuda.
Nüüd veel viimane samm, kook kokku seada! Tõsta täiesti jahtunud beseepõhi serveerimisalusele. Põhjale tõsta 5-6 sl apelsini-sidrunivõiet. Sellele määri kreemiks Kreeka jogurt. Jogurtile lao röstitud rabarberid. Kõige peale raputa röstitud mandlilaaste.