Pardifilee õunakastmega

  • 1 pardifilee
  • 500 g rohelist õuna
  • 30 g pruuni roosuhkrut
  • poole sidruni mahl ja koor
  • pool kaneelikoort
  • 30 g võid
  • 150 ml vett
  • näpuotsatäis soola
Puhasta pardifilee ja tee nahale sisselõiked, lõigates ainult nahka ja püüdes lihasse lõikamist vältida! Kuivata pardifilee paberrätikuga, maitsesta julgelt soola ja musta pipraga ning aseta vähese õliga kuumale pannile, nahk allapoole. Kui nahk on ilusaks merevaigukarva pruuniks küpsenud, keera part ümber ja pruunista ka teiselt poolt. Eelsoojenda ahi 200 kraadini. NB! Keera liha pannil ainult ühe korra ja ürita seda pannil võimalikult vähe liigutada! Kui part on pruunistunud, eemalda pannilt ja tõsta sooja kohta 10 minutiks puhkama. See aitab kindlustada pardi mahlasuse.
Koori ja puhasta õunad, lõika õhukesteks viiludeks. Aseta paksupõhjalisse kastrulisse koos vee, kaneelikoore, suhkru ja sidrunimahlaga. Lase segu keema ja hauta kaane all umbes 15 minutit, kuni õunad on pehmed, aga mitte kuivanud. Eemalda kaneelikoor!
Aseta part 7-8 minutiks ahju (nii jääb see seest roosa, kui tahad küpsemat liha, siis 10-11 min), seejärel eemalda õunakaste tulelt ja lisa näpuotsatäis soola ning vispelda sisse kuubikuteks lõigatud või. Kastme konsistents sõltub õunte sordist ja küpsusest! Kui jääb liiga paks, võib lisada paar supilusikatäit kuuma vett.
Kaste sobib kasutamiseks ka faasani, metssea ja seaprae kõrvale.