Õunasiidriga õunakook

Vaja läheb:

  • 60 g võid
  • 3 sl suhkruroosiirupit 
  • 1,5 dl poolkuiva alkoholiga õunasiidrit
  • 240 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl jahvatatud ingverit
  • 60 g heledat muscovado suhkrut
  • 60 g kivideta datleid
  • 150 g sarapuupähkleid
  • 1 suur muna
  • 1 suur õun
  • 2 sl Demerara suhkrut
  • 50 g jahu
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • näpuotsatäis soola

Pane 20 g võid ja siirup kastrulisse ning kuumuta, kuni või sulab. Lisa siider. Sega omavahel sõelutud jahu, küpsetuspulber, sool, ingver ja muscovado suhkur. Haki datlid ja pooled pähklitest ning lisa jahusegule. Vala juurde siidrisegu, lisa muna ja sega õrnalt läbi.

Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 20×30 cm neljakandilisse vormi. Lõika õun õhukesteks viiludeks ja viilud pooleks. Sulata kastrulis ülejäänud 40 g võid, lisa 2 sl suhkrut, 50 g jahu, ülejäänud hakitud pähklid, kaneel ja õunaviilud ning sega korralikult läbi. Laota segu tainale.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 30 minutit, kuni kook on kuldpruun ja sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks. Sõelu peale tuhksuhkrut või nirista veidi siirupit.

Eriti hea on kook koos vanillikastme või -jäätise, vahukoore või toorjuustukreemiga.