Õuna-rosina täidisega kook krõbedas tainaümbrikus

Kogus: 10-12-le

Tainas: 

  • 200 g võid
  • 5 dl speltajahu
  • 1,5 dl ekstrapeent suhkrut 
  • 1 tl soola
  • 2 muna
  • vajadusel veidi vett
  • 1 muna taina määrimiseks

 Täidis: 

  • 700-800 g õunu, tükeldatuna
  • 50 g võid
  • 1,5 dl  heledat muscovado suhkrut 
  • 2 sidruni mahl
  • 0,5 dl Vana Tallinna likööri
  • 150 g rosinaid
  • 1 tl kaneeli
  • 1-2 sl maisitärklist
 Valmista esmalt tainas. Selleks tükelda külmkapikülm või ja näpi siis see jahu, suhkru ja soolaga ühtlaseks puruks. Lisa muna ning sõtku kõik ühtlaseks tainaks. Kui tainas jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett. Jaga tainas kaheks osaks – üks osa ca 2/3 tainast ja teine 1/3 tainast. Veereta tainas palliks, keera toidukilesse ja tõsta vähemalt tunniks külmikusse.
 Valmista täidis. Selleks tükelda õunad ja sega need ühe sidruni mahlaga. Sulata pannil või ja lisa pannile suhkur. Kuumuta pidevalt segades ja lisa siis pannile  teise sidruni mahl ja liköör. Sega, kuni suhkur on lahustunud. Lisa pannile tükeldatud õunad, rosinad ja kaneel. Sega kõik läbi, kuumuta mõned minutid ja lisa pannile maisitärklis. Kuumuta, kuni segu pakseneb. Tõsta täidis pliidilt ära.
 Rulli 2/3 tainast jahusel pinnal õhukeseks ümmarguseks kettaks, mis kataks 24-cm läbimõõduga koogivormi põhja ja küljed. Tõsta õhukeseks rullitud tainas koogivormi põhjale ja külgedele. Laota sinna peale täidis. Rulli väiksem kogus tainast jahusel pinnal õhukeseks 24-cm läbimõõduga kettaks. Lõika tainasse mõned õhuaugud ja tõsta siis tainas täidise peale. Määri taina ääred munaga ja suru alumise ja ülemise taina servad omavahel kinni. Määri kook pealt ka munaga ning küpseta siis 180 kraadi juures ca 45-55 minutit, kuni tainas on kuldpruun ja kook läbi küpsenud.
 Serveerides puista peale veidi tuhksuhkrut ning  paku juurde vanillikastet või -jäätist.