Õuna-mandli „šarlotka“

Kaheksale

  • 600 g õunu
  • 3 muna
  • 1,5 dl +2 sl rafineerimata roosuhkrut
  • 2 dl mandlijahu
  • 2 sl kartulijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 50 g martsipanimassi
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 sl mandlilaaste
  • 1 tl tuhksuhkrut serveerimiseks
Koori õunad ja eemalda südamikud (puhastatud kogust kokku peaks saama 400 g). Lõika õunad õhukesteks viiludeks ja sega kergelt 2 sl suhkru, sidrunimahla ja kaneeliga.
Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks (see võib aega võtta umbes 5 minutit). Sega mandlijahu tärklise ja küpsetuspulbriga ning sega segu omakorda ettevaatlikult spaatliga vahu keskelt kaarjate liigutustega alla ja kausi külgede poole liikudes, et vaht võimalikult kohev säiliks.
Riivi külmkapikülm martsipan ja lao õunaviiludega vaheldumisi umbes 25 cm suurusesse lahtikäivasse koogivormi, mille põhjale võid enne kinnitamist asetada küpsetuspaberi nii, et see kinnitatud vormi vahelt seelikuna veidi välja paistab – nii jääb vedelamatsorti tainas kindlamalt vormi püsima.
Vala õuntele tainas ja lase mõni minut tainal allapoole valguda. Lisa mandlilaastud ja küpseta kooki 170-kraadise ahju alumisel siinil umbes 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase pisut jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.