„Mustikad piimaga“

Kook kaheksale

  • 100 g võid
  • 175 g jahu
  • 35 g tuhksuhkrut
  • 1 munakollane ( jäta munavalge põhja määrimiseks)

Täidis

  • 4 dl rammusamat piima
  • 1 dl suhkrut
  • 150 g mustikaid + 100 g katteks
  • 5 želatiinilehte

Taina valmistamiseks näpi jahu, tuhksuhkur ja külm, tükeldatud või pudiks ja lisa munakollane ning vajadusel veidi külma vett. Või kasuta lauamikserit, segades samuti kõigepealt kuivained võiga ja seejärel munakollane. Kui on moodustunud ühtlane tainapall, mässi see köögikilesse ja aseta pooleks tunniks külmikusse.

Seejärel kas rulli õhukeseks aseta või suru ilma rullimata lahti käiva u 23 cm läbimõõduga vormi põhjale ja külgedele. Torgi põhi kahvliga auguliseks ja tõsta vorm 10 minutiks sügavkülma. kuumuta ahi 180-kraadini, lisa koogipõhi ja küpseta u 20 minutit, kuni kergelt jumekas. Pintselda koogipõhi vähese veega segatud järele jäänud munavalgega ja küpseta veel 5 minutit – see takistab vedelal täidisel enne tardumist põhja sisse imbumast. Lase vormis jahtuda.

Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed külma vee sisse 5 minutiks paisuma. Sega mustikad ja suhkur ning suru ja sega, kuni suhkur on sulanud ja enamik mustikatest purustatud. Lisa pool piimast ja sega. Teine pool kuumuta, aga ära päris keema lase, võta tulelt ja sega sinna sisse käte vahel kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Kalla kuum piim segades ülejäänud täidise hulka. Lase pea toatemperatuurini jahtuda, vahepeal veidi segades. Tõsta muretainapõhjaga vorm külmikusse ja kalla sinna sisse vedel täidis (igaks juhuks aseta vorm enne veel omakorda alusele). Lase u 4 h või üle öö külmikus taheneda. Eemalda vorm, tõsta kook alusele ja kalla serveerimisel peale ohtralt värskeid mustikaid.