Matcha-rabarbri beseekook
Beseepõhjad:
- 5 munavalget
- näpuotsaga soola
- 250 g ekstrapeent suhkrut
- 2-3 sl matcha pulbrit (oleneb, kui suur matchasõber oled)
Rabarbrid:
- 375 g rabarbreid
- 2 sl suhkrut
- 1 apelsini riivitud koor
- 1 tl kardemoni (soovi korral)
Kreem:
- 200 ml 35% koort
- 250 g mascarponet (toasoe)
- 1 sl vanillisuhkrut
Kaunistuseks 50 g hakitud pistaatsiapähkleid (naturaalsed, soolata) ja melissilehti.
Vahusta munavalged sutsu soolaga kohevaks pehmeks vahuks. Lisa edasi vahustades kolmes jaos suhkur, iga lisamise järel paar minutit vahustades. Munavalgevaht on valmis, kui see on läikiv ja tipud ei vaju ära. Sõelu beseevahule matcha pulber. Vahusta veel paar tiiru. Võid matcha pulbri ka käsitsi (spaatli abil) besee hulka segada.
Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga. Joonista neile hariliku pliiatsiga u 20 cm suurused ringid. Jaota munavalgevaht spaatli abil ringidele. Küpseta põhjasid 150 kraadises ahjus u 40 minutit, kuni nad on kuivad ja krõbedad. Jäta ahjuuks lahti ja lase põhjadel ahjus täielikult jahtuda. Besee jääb pealt helerohelisem, seest värvikam.
Beseepõhjade küpsemise ajal valmista rabarbritäidis ja kreem.
Tükelda rabarbrid. Tõsta potti. Lisa suhkur ja sega läbi. Kuumuta madalal kuumusel, aeg-ajalt segades, kuni suhkur sulab ja rabarbritest hakkab eralduma mahla. Kata kaanega ja keeda segu madalal kuumusel 5 minutit, kuni rabarbrid on pehmed. Lisa apelsinikoor ja kardemon, kui seda kasutad.
Kreemiks vahusta koor vanillisuhkruga kergeks vahuks. Lisa mascarpone ja mikserda ühtlaseks kreemiks.Tõsta üks beseepõhi ettevaatlikult serveerimisalusele. Kui ta selle käigus veidi mõraneb, ole mureta- see käib asja juurde. Kata põhi poole koguse kreemiga. Kreemile tõsta pool kogust rabarbreid. Tõsta peale teine põhi. Sellele määri ülejäänud kreem ja tõsta peale rabarbrid.Kaunista kook hakitud pistaatsiapähklite ja melissilehtedega.