Mandlitäidisega tikrikook
Põhi
- 250 g jahu
- 0,5 tl soola
- 2 sl ekstrapeent– või tuhksuhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 130 g külma võid
Sõelu jahu kaussi ning sega läbi soola ja suhkrutega. Lisa tükeldatud külm või ning töötle kas noaga hakkides, sõrmedega nö pudistades või köögikombainis saiapurulaadseks tainaks. Lisa 3-4 sl jääkülma vett ja mätsi ühtlaseks tainaks. Vormi tainas õrnalt palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi.
Rulli tainas jahusel pinnal laiali ja kata sellega 24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhi ja ääred u 2 cm kõrguselt. Vorm võiks olla ette valmistatud, st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm veel 15 minutiks külmkappi.
Kata tainas küpsetuspaberi ja raskusega (nt keetmata riis, kuivatatud herned v oad) ja küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda paber koos raskusega ja kui tainas tundub niiske, siis aseta see veel viieks minutiks ahju. Lase seejärel põhjal mõni minut jahtuda ja alanda ahju kuumus 180 kraadini.
Täidis
- 150 g toasooja võid
- 150 g ekstrapeent suhkrut
- 180 g mandlijahu
- 2 sl jahu
- 1 sl vanillisuhkrut
- 1 sl konjakit või brändit (soovi korral)
- 2 suurt toasooja muna
- 300 g tikreid
- tuhksuhkrut (koogi peale)
Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu ja vanillisuhkruga segatud mandlijahu ning soovi korral alkohol. Sega õrnalt läbi, seejärel sega hulka munad. Hoidu üle segamast.
Laota täidis ühtlaselt vormi, sellele aga omakorda tikrid. Küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit kuni täidis on tahenenud ja pealt kergelt kuldpruun.
Lase koogil vormis 15 minutit taheneda. Seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud koogile soovitan sõeluda enne serveerimist tuhksuhkrut.