Maasika-beseekook

Kuuele kuni kaheksale

Põhi

  • 3 muna
  • 0,75 dl suhkrut
  • 3 sl jahu
  • 3 sl kartulijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl riivitud sidrunikoort

Besee

  • 2 munavalget
  • 120 g suhkrut
  • veidi soola

Kate

  • 500 g maasikaid
  • peotäis granaatõunaseemneid
  • 1 sl suhkrut
  • 3 sl granaatõuna või sõstramahla
  • 3 dl vahukoort
  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 sl tuhksuhkrut

Põhja valmistamiseks vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisa sidrunikoor. Sega jahud ja küpsetuspulber omavahel, sõelu munavahule ja sega ettevaatlikult lusika abil ühtlaseks. Küpseta küpsetuspaberiga vooderdatud 24cm läbimõõduga vormis 15 minutit või kuni koogipõhja torgatud puutikk puhtalt välja tuleb. Lase 10 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta vormist välja ja lase täielikult jahtuda.

Beseede valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged soolaga ning lisa edasi vahustades kolmes jaos suhkur. Vahusta veel u 5 minutit, kuni kogu suhkur on lahustunud. Jaga munavalgevaht supilusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuute kuhja. Pista plaat 150-kraadini kuumutatud ahju ja alanda temperatuur kohe 120-kraadini. Küpseta 1 tund ja lase täielikult jahtuda.

Tükelda maasikad ja sega suhkru ning mahlaga. Lase umbes pool tundi seista, seejärel kurna sõelal. Tõsta koogipõhi serveerimisalusele ja immuta saadud vedelikuga. Püreesta 100 g maasikaid ja määri u pool sellest samuti koogipõhjale.

Vahusta koor suhkru ja vanillisuhkruga ning sega sekka jogurt. Tõsta nüüd koogipõhjale veidi maasikaid, seejärel lusikaga kooresegu ja murra peale beseetükke. Korda tegevust kihtide kaupa kuni saad kena kuhja. Peale puista granaatõunaseemneid ja mündilehti. Vahele ja peale tõsta ka veidi järele jäänud marjapüreed. Hoia kooki võimalikult jahedana ja serveeri võimalusel kohe. Külmikus seistes muutub besee küll pehmemaks, kuid kook maitseb ikka hästi.