Leiva-šokolaaditort

kaheksale

Põhi:

  • 160 g šokolaadiküpsiseid (Kalev)
  • 60 g võid

Kate:

  • 4 dl vahukoort
  • 200 g toorjuustu
  • 100 g tumedat šokolaadi (70%)
  • 1,5 dl leivasiirupit  
  • 3 lehte želatiini

Peale:

  • 0,5 viilu tumedat leiba
  • 10 g metspähkleid
  • 1 tl tuhksuhkrut 
  • soovi korral pisut külmkuivatatud ja/või sügavkülmutatud vaarikaid
Purusta küpsised köögikombainis ja sega hulka sulatatud või. Sega ühtlaseks ja suru küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahti käiva koogivormi põhjale.
Aseta želatiinilehed külma vette pehmenema. Sulata vesivannil šokolaad ja sega leivasiirupiga.Lase pisut jahtuda. Vahusta koor toasooja toorjuustuga ja sega ettevaatlikult sekka umbkaudu kolmveerand šokolaadi-leivasiirupisegust.* Suru želatiinilehtedest käte vahel liigne vesi välja ja sulata need samuti vesivannil. Lisa sulanud želatiini hulka esmalt paar supilusikatäit vahukooresegu ja sega läbi, siis vala saadud segu ülejäänud kreemi hulka ja sega hoolega.
Vala vahukooresegu küpsisepõhjale ning tõsta peale järele jäänud šokolaadi-siirupisegu ja aja lusikapõhja või spaatli abil ringjate liitustega mööda pealmist kihti laiali.
Lase külmkapis vähemalt 4 tundi või üleöö taheneda. Serveerimisel riivi leib ja haki pähklid ning kuumuta neid kuival pannil keskmise kuumuse juures paar minutit, kuni puru on krõbe. Jahuta ja puista koogile.
Soovi korral lisa külmkuivatatud ja/või sügavkülmutatud kodumaiseid vaarikaid või muid marju.
*) – saadud segu võid ka terve kogusena kreemiga segada või jätta sama osa ootele kuni serveerimiseni ning alles siis juba tahenenud koogile niristada (vajadusel soojenda eelnevalt vesivannil).