Krõbedad kaerahelbe-aprikoosiküpsised

  • 120 g (täistera)kaerahelbeid
  • 100 g kaerajahu (pool võid asendada toortatrajahuga)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 120 g toasooja võid
  • 120 g heledat või tumedat muscovado suhkrut  või fariinsuhkrut
  • 1 suur muna + 1 suur munakollane (soovitatavalt toasoojad)
  • 1 tl vanilliekstrakti või 0,5 tl mandliekstrakti
  • 100 g meelepäraseid pähkleid või mandleid (jämedalt hakitud)
  • 130-150 g kuivatatud aprikoose (jämedalt hakitud)
Sega omavahel kaerahelbed ja -jahu, küpsetuspulber, sooda ning sool. Tükelda või ja vahusta suhkruga ühtlaseks vahuks (kulub umbes 4 minutit). Segu edasi vahustades lisa muna, munakollane ja vanilli- või mandliekstrakt ning vahusta veel umbes 2 minutit. Sega spaatlit kasutades taina hulka kaerahelbe-jahusegu, hakitud aprikoosid ja pähklid. Jaota tainas 12-14 osaks ja tee supilusikaga u 7 cm vahedega kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed.
Küpseta ahjus 175-kraadi juures 17-20 minutit, kuni küpsiste ääred on pruunistunud, keskosa pehme ja läbi küpsenud. Lase küpsistel u 5 minutit plaadil taheneda ja tõsta need seejärel restile jahtuma. Õhukindlas anumas säilivad küpsised mitu päeva.