Kompott sügisviljade assortiist
Kogus: ca 3×0,75-liitrist purki
- 700 g õunu, puhastatuna
- 500 g ploome
- 200 g pohli
- 200 g põldmarju
- 200-300 g rafineerimata rooshkrut
- mõned ingveriviilud
- umbes 1 l vett
Kalla vesi kastrulisse, lisa suhkur ja ingveriviilud ning kuumuta segades, kuni suhkur on lahustunud. Puhasta õunad ja lõika sektoriteks. Tõsta ploomid ja õunad steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Lisa igasse purki ka pohlad ja põldmarjad (võid kasutada ka pihlakaid, arooniaid või muid marju). Kalla kuum (vähemalt 60-kraadine) siirup ploomidele ja õuntele peale. Koputa purke ettevaatlikult, et mullid eralduksid.
Aseta kaaned lahtiselt purkidele. Aseta purgid suurde potti (kata poti põhi käterätiga, et purgid omavahel kolisema ei hakkaks). Kalla potti soe vesi nii, et purgid oleksid kaelani vees. Kuumuta purke keemistemperatuuri lähedasel temperatuuril ca 25 minutit. Vesi peab kergelt liikuma, kuid kindlasti mitte mulisedes keema. Kui sul on olemas toidutermomeeter, siis peaks vee temperatuur olema mitte rohkem kui 88 kraadi. Tõsta veidi jahtunud veest purgid välja ja keera kaas tihedalt peale. Jäta ca 24 tunniks toatemperatuurile. Säilita külmas.