Kohvimaitseline šokolaadikook mustade ploomidega

Kogus: 8-10-le

  • 200 g musti ploome, tükeldatuna
  • 80 ml Vana Tallinna likööri
  • 50 ml hästi kanget espresso kohvi
  • 300 g tumedat šokolaadi, hakituna
  • 150 g võid, tükeldatuna
  • 5 muna, kollane ja valge eraldatud
  • näpuotsaga soola
  • 3 sl tumedat muscovado suhkrut
  • vormi määrimiseks võid ja magustamata kakaopulbrit
  • pealeraputamiseks  tuhksuhkrut

Kuumuta potis liköör koos kohviga ja tõsta sinna sisse tükeldatud mustad ploomid. Kuumuta veidi, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud. Tõsta kõrvale ja jahuta. Soovi korral võid massi purustajas ühtlaseks püreeks töödelda.

Määri ca 22 cm läbimõõduga ahjuvorm võiga ja puista üle kakaopulbriga.
Tõsta kastrulisse tükeldatud või ja hakitud šokolaad ja lase hästi vaiksel kuumusel sulada. Sega ühtlaseks ja lisa siis likööri-ploomi segu.
Eralda munakollased munavalgetest ja sega munakollased šokolaadisegusse.
Vahusta munavalged kergeks vahuks. Lisa siis ükshaaval 3 sl suhkrut ja vahusta edasi, kuni saad tulemuseks tugeva ja tiheda munavalgevahu. Ühenda esmalt umbes kolmandik munavalgevahust šokolaadiseguga, sega ettevaatlikult läbi ja lisa siis ülejäänud vaht. Sega ettevaatlikult läbi ja kalla siis segu ettevalmistatud küpsetusvormi.
Tõsta vorm 160 kraadini kuumutatud ahju ca 45 minutiks. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda. Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut.
Kook säilib mahlasena mõned päevad.