Kohupiimaekläär Põltsamaa Tõmmus küpsetatud õunte ja astelpajujäätisega

4-6-le

  • 6 tuuletaskut

Kohupiimatäidis

  • 250 g kohupiima
  • 4 munakollast
  • 50 ml veini Põltsamaa Tõmmu
  • 75 g suhkrut 
  • 100 ml vahukoort
  • 1 vanillikaun
  • 1 želatiinileht

Põltsamaa Tõmmus marineeritud õunad

  • 4 taliõuna
  • 180 ml Põltsamaa Tõmmu veini
  • 275 g suhkrut
  • kaneelikoor
  • näpuotsaga riivitud muskaatpähklit
  • paar tera nelki

Astelpajujäätis

  • 200 ml astelpajumahla
  • 200 ml vahukoort
  • 200 ml piima
  • 200 g suhkrut 
  • 10 munakollast
Pane vein potti ja keeda, kuni alles on pool kogusest. Eemalda vanillikaunast seemned ja lisa veini hulka. Pane želatiinileht vähese külma veega paisuma. Kuumuta vesivanni kohal pidevalt vahustades munakollase, suhkur ja kokku keedetud veini segu kuni 82 kraadini. Lisa paisunud želatiin ja jahuta kiirelt jäävannil.
Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Sega ühtlaseks massiks kohupiim ja muna-veinisegu. Õrnalt segades lisa vahukoor. Täida tuuletaskud kohupiimakreemiga.
Kuumuta keemiseni vein ja vürtsid. Keeda tasasel tulel, kuni alles jääb 1/3 kogusest. Koori õunad ning tükelda sektoriteks. Vala õunad vaakumkottidesse ning lisa igale kotile veinisiirupit. Küpseta õunad sous-vide meetodil 80 kraadi juures 35 minutit.
Pane potti astelpajumahl, vahukoor ja piim ning lase keemiseni. Vahusta kergelt munakollane ja suhkur. Pidevalt segades lisa kooresegu munasegule. Saadud segu vala tagasi potti ja kuumuta tasasel tulel 82 kraadini. Kurna läbi tiheda sõela puhtasse kaussi ning jahuta segu kiirelt jäävannill. Vala segu jäätisemasinasse.
Serveeri täidetud tuuletaskuid küpsetatud õunte ja jäätisega.