Kohupiima-õunakook

  • 600 g õunu
  • 1 sidrun
  • 4 muna (M)
  • 165 g Demerara suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 200 g vanillikohupiima
  • 250 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • lisaks 2 sl Demerara suhkrut, 2 sl aprikoosi- või õunamoosi, riivitud sidrunikoort kaunistuseks (soovi korral)

Pese sidrun hästi hoolsalt puhtaks. Riivi koor ja pigista välja mahl, pane need eraldi.
Lõika pooled õuntest väikesteks tükkideks, umbes 1 cm küljemõõduga. Ülejäänud õunad lõika õhukesteks viiludeks. Pane tükid ja viilud eraldi kaussidesse ja sega tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga. Kogu sidrunimahla ei ole tarvis kasutada, peaasi, et õunad oleksid sellega kergelt koos.

Vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga kohevaks vahuks. Lisa kohupiim ja riivitud sidrunikoor, sega ühtlaseks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool. Sõelu jahusegu munavahu hulka, sega kergelt spaatliga läbi. Nüüd lisa õunakuubikud ja sega taas. Liialt pole vaja segada, vaid niipalju,et tainas oleks ühtlane.

Kata 23 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Vala tainas vormi. Säti peale õunaviilud. Õuntele raputa Demerara suhkrut. Küpseta 180 kraadises ahjus u 45 minutit. Testi küpsust puutikuga. Kui kook on valmis, tõsta ahjust välja ja  pintselda pealt kergelt aprikoosi- või õunamoosiga. Lase enne söömist jahtuda.