Kohev kohupiimakook marjadega
Põhi
- 2 sl suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 90 g riisi-, 60 g kaera- ja 30 g maisijahu ning 0,5 tl küpsetuspulbrit või 180 g nisujahu
- 100 g külma võid
- 2 munakollast
Aseta kuivained köögikombaini, sega läbi, lisa tükeldatud või ja töötle kiirelt tainapuruks. Lisa munakollased ja töötle ühtlaseks massiks. Väldi ülemäärast töötlemist. Vormi tainas palliks, keera kilesse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmkappi. Suru tainas lahtikäiva 24 cm vormi põhja, mis on eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud. Torka kahvliga tihedalt läbi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit kuni see on äärtest kuldpruun.
Täidis
- 2 munakollast
- 80 g suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
- 100 g hapukoort
- 3 sl piima (vajadusel)
- 4 munavalget
- 1 sl kartulitärklist
- 150-200 g metsjõhvikaid vm marju, nt pohli, sõstraid, vaarikaid
Sega munakollased suhkrutega läbi, lisa kohupiim, hapukoor ja vajadusel piim ning sega ühtlaseks massiks. Vahusta munavalged tugevate tippudega vahuks ja lisa õrnalt segades ülejäänud täidse hulka.
Sega marjad tärklisega ja laota vormi eelküpsetatud põhjale, tõsta peale täidis, aja ühtlaselt laiali, silu pind ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit kuni täidis on tahenenud ja pealt kuldpruun. Lase koogil vormis jahtuda, jahtunud kooki hoia külmkapis. Sõelu peale tuhksuhkrut, soovi korral valmista jõhvikakaste.
Jõhvikakaste
- 200 g metsjõhvikaid
- 50 g moosisuhkrut
Pane jõhvikad suhkru ja 1 dl veega potti, lase keema tõusta ja keeda nõrgal kuumusel aeg-ajalt segades 5-10 minutit kuni enamik jõhvikaid on lõhki läinud. Lase jahtuda ja serveeri koos koogiga.