Karamelline ja kaneeliküllane õuna-juustukook
Põhi
- 200 g karamelli- või vanillimaitselisi küpsiseid
- 70 g sulatatud võid
Sega purustatud küpsised sulatatud võiga läbi ning pressi ühtlase kihina 20-22 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Pressi ühtlaseks ja aseta täidiste valmistamise ajaks külmkappi tahenema.
Õunatäidis
- 1,5 suurt (puhastatud õunte kaal 300 g) hapukat õuna (nt antoonovkat)
- 1 sl võid
- 2 sl heledat muscovado suhkrut
- 0,5 tl jahvatatud kaneeli
Puhasta ja soovi korral ka koori õunad ning lõika seejärel õhukesteks viiludeks. Aseta õunad koos või, suhkru ja kaneeliga pannile ning kuumuta keskmisel kuumusel u 5 minutit, kuni õunad on pehmed. Kummuta panni sisu kaussi ja jäta jahtuma.
Purukate
- 60 g jahu
- 60 g heledat muscovado suhkrut
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 50 g kaerahelbeid
- 50 g sulatatud võid
Sega kuivained omavahel. Lisa sulatatud või ja sega läbi.
Juustutäidis
- 300 g toasooja toorjuustu
- 300 g toasooja maitsestamata kohupiimapastat
- 80 g suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 3 suurt toasooja muna
- 1,5 sl maisitärklist
Sega visplit kasutades toorjuust ja kohupiimapasta suhkrutega. Lisa edasi segades ükshaaval munad, seejärel maisitärklis.
Vala pool juustusegust vormi küpsisepõhjale ja laota sellele pool õunatäidisest. Aseta vormi ülejäänud juustutäidis, sellele laota õunad ja kõige lõpuks puista ühtlaselt peale purukate.
Küpseta kooki 160-kraadises ahjus 1 h ja 10-20 minutit, kuni ääred on tahenenud, kuid keskelt täidis veel võdiseb. Keera ahjul kuumus kinni, tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus u tunnike jahtuda. Võta kook ahjust ja lase sel täielikult jahtuda. Jahtunud kooki hoia enne söömist vähemalt viis tundi külmkapis.