Kaneelilõõts

Tainas:

  • 25 g värsket pärmi
  • 2 dl piima
  • 1 tl soola
  • 1 dl rafineerimata roosuhkrut 
  • 1 tl kardemoni
  • 1 sl riivitud apelsinikoort
  • 7-8 dl jahu
  • 75 g toatemperatuuril pehmet võid
  • 1 muna
Hõõru pärm suhkruga pehmeks, lisa toasoe piim ja muna ning klopi kergelt segamini. Lisa kardemon, sool, apelsinikoor ja jahu ning sega. Lõpuks lisa pehme või ja jätka sõtkumist, kuni saad ühtlase ja sileda tainapalli.
Raputa tainale pisut jahu, kata kergelt säilituskile või rätikuga ja lase soojas kohas umbes 1 tund kerkida.

Kate:

Sulata või. Rulli tainas kergelt jahuga kaetud tööpinnal umbes 50×40 cm suuruse kihina lahti. Määri tainale sulavõi ja raputa ühtlase kihina peale kaneelisuhkrut.
Nüüd lõika tainas kuueks pikaks ribaks ja tõsta need üksteise peale. Lõika ribakuhi kaheksaks võrdseks ruuduks, tõsta need omakorda üksteise peale ja mahuta küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Lase tainal umbes pool tundi kerkida, tõsta vorm 180-kraadisesse ahju ja küpseta 30-40 minutit, kuni lõõts on pruun ja sisu küpsenud. Kui küpsetis kipub pealt liialt tumenema, kata see fooliumiga.
Lase valmis kaneelilõõtsal vormis vähemalt 10 minutit jahtuda. Puista soovi korral peale tuhksuhkrut ja serveeri.