Juustukook kaerahelbe põhja ja karamellikastmega
Põhi:
- 100 g võid
- 4 sl suhkruroosiirupit
- 250 g kaerahelbeid
- 50 g heledat või tumedat muscovado suhkrut
Haki või kuubikuteks ja sulata madalal kuumusel koos siirupiga. Lisa suhkur, sega, kuni see on sulanud, seejärel lisa kaerahelbed ning sega kõik hoolikalt ühtlaseks. Tõsta segu 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga, silu pind ja aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma, et põhi taheneks.
Täidis:
- 600 g toorjuustu
- 200 g hapukoort
- 2 muna ja 2 munakollast
- 1 sl maisitärklist
- 2,2 dl suhkruroosiirupit
Sega toasoe toorjuust ja hapukoor suhkruroosiirupiga segamini, lisa munad, munakollased ja maisitärklis. Vala juustukreem koogipõhjale, kata fooliumiga ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit. Lase praokil uksega ahjus jahtuda ning enne serveerimist nirista koogile suhkruroosiirupit või karamellikastet.
Karamellikaste:
- 60 g heledat või tumedat muscovado suhkrut
- 80 g võid
- 60 ml suhkruroosiirupit
- 60 ml (vahu)koort
Tükelda või ja aseta koos suhkru ja mee või siirupiga kastrulisse ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni suhkur lahustub. Lase kastmel mõned minutid kergelt tulel podiseda (ära keeda!), et see pakseneks. Lisa (vahu)koor ja sega ühtlaseks. Sobib serveerimiseks nii kuumalt kui ka külmalt.