Jõulupavlova
Mandariinikompott
- 4 mandariini
- 3 sl suhkrut
- 2,5 dl vett
- 1 kaneelipulk
- 1 tähtaniis
Pavlova põhi
- 4 munavalget (M)
- näpuotsaga soola
- 200 g ekstrapeent suhkrut
- 1 tl veiniäädikat
- 1 tl maisitärklist
Kreem
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 200 ml 35% koort
- 1 sl vanillisuhkrut
- lisaks poole granaatõuna seemned
Tee mandariinid sektoriteks. Keeda vett ja suhkrut, kuni suhkur on lahustunud. Lisa kaneelipulk, tähtaniis ja mandariinisektorid ning keeda madalal kuumusel paar minutit. Vala kompott karpi või kaussi ja lase 2-3 tundi (või ka järgmise päevani) maitsestuda. Mandariinid peavad olema üleni vedelikuga kaetud.
Vahusta munavalged pisukese soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa pidevalt vahustades kolmes jaos suhkur. Vahusta, kuni vaht on läikiv ja sile ning ei kuku kausist välja ka seda tagurpidi pöörates. Puista vahu peale maisitärklis ja veiniäädikas ja sega ettevaatlikult, ent hoolikalt läbi. Lõika küpsetuspaberist ahjuplaadi suurune tükk, tee alumise poole nurkadesse munavalgetäpid, nii püsib paber paigal. Pane paber ahjuplaadile. Tee pliiatsiga taldriku serva, koogivormi põhja vms m järgi 24 cm diameetriga ring. Tõsta sellele suurte törtsudena pärjakujuliselt munavalgevaht. Tõsta ahjuplaat 130 kraadini (pöördõhk) eelkuumutatud ahju ja alanda kohe kuumust 100 kraadini. Küpseta 1 tund ja 15 minutit. Lülita ahi välja ja lase beseepõhjal praokil ahjuuksega ahjus täielikult jahtuda. Libista põhi jahtunult koogialusele.
Vahusta toorjuust ja vahukoor vanillisuhkruga kreemiks. Tõsta või pritsi tordipritsiga kreem pärjale. Kaunista granaatõunaseemnete ja maitseleemest välja tõstetud mandariinidega. Võid kaunistuseks lisada ka mõned rosmariiniokkakesed.