Jõuluheeringas apelsini, nelgi ja rosé pipraga

Kogus: 4-le

300 g soolaheeringafileed (vajadusel vees leotatuna, kui fileed on liiga soolased)

 Marinaad

  •  1,5 dl vett
  •  0,7-1 dl  rafineerimata roosuhkrut 
  •  1 punane sibul, poolratastena
  •  2-3 sl 30%-list äädikat
  •  8 tera vürtspipart
  •  8 rosé pipart
  •  8 tera nelki
  •  1 kaneelikoor
  •  1 dl värskelt pressitud apelsinimahla
 Serveerimiseks fileeritud apelsin ja apelsinikoort, vajadusel soola.
 Keeda veest, suhkrust, sibulast, äädikast ja vürtsidest kokku marinaad. Lisa apelsinimahl ja tõsta heeringafileed marinaadi sisse. Vajadusel lisa marinaadile ka soola. Jäta heeringas vähemalt ööpäevaks maitsestuma. Serveerides lisa heeringale apelsinifileed ja riivitud apelsinikoort.
Marinaadi maitse timmi enda järgi parajaks. Õige magusa-hapu-soolase tasakaal on igaühel erinev ja kui armastad korralikult magusaid „rootsi heeringa“ tüüpi marinaade, võid suhkru kogust marinaadis isegi suurendada. Samamoodi võid mängida ka vürtsidega ja katsetada erinevaid kooslusi – lisa marinaadile kardemoni, muskaati, ingverit, tähtaniisi või teisi jõuluvürtse. Nii saad iga kord uue ja põneva tulemuse.