Eton mess õunapüreega
neljale kuni kuuele
Õunapüree
- 1 kg õunu (u 600 g kooritult ja puhastatuna)
- 1 sidrun
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1,5 dl suhkrut
Beseed
- 2 munavalget
- 70 g suhkrut
- 50 g tuhksuhkrut
- 1,5 tl maisitärklist
Kreem
- 2 dl vahukoort
- 2 dl Kreeka jogurtit
- 1 tl vanillisuhkrut
- 1-2 tl tuhksuhkrut
Koori, puhasta ja tükelda õunad. Kuumuta koos sidrunimahla ja riivitud sidunikoorega segatult potis kaane all u 10-15 minutit või kuni õunatükid on pehmed. Püreesta saumikseri abil, lisa suhkur ja vanillisuhkur ja kuumuta veel 10 minutit. Lase jahtuda või tõsta steriliseeritud purkidesse jahedasse kohta õigemat aega ootama.
Beseede valmistamiseks vahusta toasoojad munavalged u 5 minuti jooksul kuni pehmete tippude tekkimiseni, lisa edasi vahustades väehaaval harilik suhkur ja vahusta selle lõppedes veel 5 minutit, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega tuhksuhkur tärklisega ja sega kergelt vahustades ühtlaselt segusse. Kuumuta Tõsta kahe supilusika abil ahjuplaadile u 12 kuhjakest ja alanda ahju panemisel temperatuur 100-kraadini. Küpseta u 50 minutit ja lase beseedel ahjus veel vähemalt 30 minutit jahtuda või jätagi need ahju kuni täieliku jahtumiseni. Kasuta kohe või tõsta õhukindlalt suletud karpi kuni nädalaks magustoiduaega ootama.
Vahusta koor vanilli- ja tuhksuhkruga ning sega jogurtiga.
Serveerimisel jaga kaussidesse vaheldumisi hapukat õunapüreed, kergelt näppude vahel purustatud beseetükke ja vahukoore-jogurtisegu. Kaunista viimasena püreeviirude ja beseega ning serveeri.