Eggnog ehk munapunš
4-le
- 4 muna, valged ja kollased eraldatud
- 2 sl pruuni roosuhkrut
- näpuotsaga soola
- 250 ml piima
- 250 ml vahukoort
- 40 ml viskit
- 20 ml tumedat rummi
- 1 vanillikaun
- 1 kaneelipulk
- 2 sl ekstrapeent suhkrut
Eralda munakollased valgetest. Mikserda munakollaseid pruuni suhkruga, kuni tekib hele vaht. Pane piim potti, lisa pikuti pooleks lõigatud vanillikaun ja kaneelipulk. Lase piimal keema tõusta ja eemalda tulelt. Kraabi vanilliseemned piima sisse, eemalda kaneelikang ja vanillikaun.
Lisa pidevalt vahustades pool piimast peene nirena munasegu hulka. Vala muna-piimasegu potti ülejäänud piima sisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Ära üle kuumuta! Tõsta pott tulelt.
Lisa toasoe vedel vahukoor, viski ja rumm. Sega. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisa valge suhkur ja vahusta, kuni munavaht on läikiv. Sega munavaht piima-munakollasesegusse. Vala jook klaasidesse ja riivi peale muskaatpähklit ning serveeri kohe.
Munapunši võib serveerida ka külmalt. Selleks jahuta punš külmkapis ja loksuta aeg-ajalt.
Munapunši variatsioone:
Chai munapunš – asenda pool piimakogusest musta teega, kuhu on lisatud Chai pulbrit või 1/2 tl jahvatud kardemoni, 1/2 tl jahvatatud ingverit, 4 tervet nelgitera ja 1/2 tl kaneeli
Kardemoni-apelsini-munapunš – riivi 1 apelsini koor (ainult oranž osa) ja sega suhkruga. Lisa 1 tl värskelt jahvatatud rohelist kardemoni. Alkoholina kasuta likööri Grand Marnier.
Laimi ja sidrunheina munapunš – kasuta piima maitsestamiseks paari kahvrilaimilehte ja 1 laimi riivitud koort ning 2 hakitud sidrunheinvart piima maitsestamiseks. Alkoholist sobib valge rumm.
Šokolaadi-munapunš – Sulata 3 sl võid ja 90 g hakitud tumedat šokolaadi paksupõhjalises potis pidevalt segades. Lisa juurde 60 g naturaalset kakaopulbrit. Maitsesta piim šokolaadiseguga, alkoholist sobib lisada Amaretto likööri.