Pähklite ja šokolaadiga vürtsikas keeks

  • 100 g Kreeka pähkleid
  • 100-200 g (tumedat) šokolaadi
  • 120 g sulatatud võid
  • 200 g tumedat muscovado suhkrut
  • 1 sl vanillisuhkrut
  • 2 suurt toasooja muna
  • 0,6 dl keefirit
  • 350-400 g kõrvitsapüreed (nõrutatult)
  • 100 g maisijahu
  • 100 g toortatrajahu
  • 70 g mandlijahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • näpuotsatäis soola
  • näpuotsatäis (värskelt) riivitud muskaatpähklit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl piparkoogimaitseainet
  • tuhksuhkrut (soovi korral)

Haki pooled pähklitest ja kogu šokolaad.

Sega sulatatud või suhkrutega läbi, lisa munad ja klopi ühtlaseks. Lisa keefir ja kõrvitsapüree ning sega läbi.

Teises kausis sega sõelutud jahud mandlijahu ja ülejäänud kuivainetega. Lisa kuivainesegu tainale ning sega ühtlaseks. Viimasena sega hulka hakitud pähklid ja šokolaad.

Tõsta tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaberi riba. Silu pind ja vajuta ülejäänud pooled pähklid kergelt taina sisse. Küpseta 180-kraadises ahjus 50-60 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja.

Lase keeksil vormis u 15 minutit taheneda. Eemalda seejärel vormist ja jäta restile jahtuma. Serveerimisel sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut.