Sült hanemaksa ja mustasõstraželeega
- 1 kg hanemaksa
- 7-8 kg seakoote
- 2 kg sibulat
- 2 kg juursellerit
- 2 kg porgandit
Marinaad hanemaksale
- 600 g suhkrut
- 500 ml valge veini äädikat
- 1,2 l Põldsamaa Kuldset
Pane potti suhkur ja veiniäädikas. Keeda keskmisel kuumusel, pidevalt segades, kuni suhkur sulab, muudab värvi ja muutub karamelliks. Lõpus lisa vein. Lase jahtuda. Pane puhastatud maksatükid marinaadi ja vala õhukindlalt suletavasse kotti. Lase maksal külmkapis marinaadis seista 8-10 tundi. Nõruta maks marinaadist ja lase soojeneda toatemperatuurini. Maitsesta maks soolaga.
Lao maks kihiti terriinivormi. Küpseta ahjus veevannis (aseta terriinivorm suurema vormi sisse, mis on poolenisti täidetud veega.) Küpseta 55 kraadi juures 5 minutit. Seejärel jahuta kiiresti maha ja pane külmkappi.
Sült
Puhasta koodid ja loputa külma veega. Vajadusel leota koote või lase korraks keema ja loputa uuesti külma veega. Pane leotatud koodid potti koos värske külma vee, sibula, selleri ja porgandiga. Keeda tasasel tulel umbes 3-4 tundi, kuni liha muutub pehmeks ja eraldub kergesti kondi küljest.
Lase kootidel jahtuda ja seejärel eemalda liha. Vala sült vormi ja lase külkapis tarduda.
Pane sült ja hanemaks kihiti vormidesse, lase külmkapis tarduda. Kui sült on tardunud, tõsta peale kiht hanemaksa.
Mustasõstraželee
- 500 ml Põltsamaa Tõmmut
- 100 g musti sõstraid
- 20 g želatiini
Keeda vein keskmisel kuumusel koos külmutatud marjadega kokku, kuni kogus muutub poole väiksemaks. Lase želatiinil väheses külmas vees 5 minutit paisuda, sulata paisunud želatiin potis väheses kuumas vees ja nirista peene joana veini-marjasegusse.
Vala mustasõstraželee süldile ja lase külmkapis veel seista, kuni segu on tardunud.
Lisandiks sobib juuretisega valmistatud leib või rohke võiga küpsetatud brioche.