Maasika-toorkook
Põhi:
- 140 g mandleid
- 8 datlit (vali võimalikult värsked ja suured)
- näpuotsaga soola
Täidis:
- 250 g India pähkleid
- 200 g maasikaid
- 1 dl kookosõli
- 1 dl heledat siirupit
- 2 sl sidrunimahla
- 1 tl riivitud sidrunikoort
Kate:
- 1 purk (400 ml) kookospiima
- 1 sl vanillisuhkrut
- Kaunistuseks maasikaid ja mündilehti.
Kõigepealt valmista põhi. Selleks purusta mandlid ja datlid (kui datlid on väga kuivad, leota neid eelnevalt kuumas vees umbes 30 minutit) ja sutsuke soola soola köögikombainis kleepuv-niiskeks massiks, selleks kulub u 2 minutit suristamist. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad seest imeõhukese kihi kookosrasvaga kokku. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt ja ühtlaselt vormi põhja. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Leota India pähkleid enne täidise valmistamist paar tundi-kuni üleöö. Nõruta ja pese nad seejärel sõelal. Tõsta leotatud ja nõrutatud India pähklid, maasikad, kookosõli (vedelal kujul), siirup, sidrunimahl ja -koor blenderisse. Surista, kuni saad täiesti ühtlase tükkideta kreemi. Vala täidis põhjale. Hoia kooki 3-4 neli tundi sügavkülmas.
Tõsta kook enne söömist pool tundi sügavkülmast välja, siis on ta kreemine ning pehme ja hõlpsam lõigata, kui jääkülmalt. Edaspidi võid kooki hoida tavakülmkapis, ei ole vajadust teda sügavkülma tagasi panna. Kui kook on sügavkülmas tahkunud ja oled valmis maiustama, valmista veel kookosvahukoor. Selleks võta külmkapis vähemalt 12 tundi seisnud kookospiimapurk lahti (ära loksuta eelnevalt!) ja tõsta lusikaga välja paks valge tahkunud kookoskoor. Purki jäävat vedelikku ei ole tarvis. Lisa paksule kookoskoorele vanillisuhkur ja mikserda segu mikseriga kohevaks vahuks. Määri kookosvahukoor enne söömist koogile. Kaunista kook maasikate ja mündilehtedega.