Vasikakeel peedi, leivakrutoonide ja tüümianiga
1 vasikakeel (u 350 g)
Keele keetmiseks:
- 5 pipratera
- 5 vürtsitera
- 5 kadakamarja
- 1 nelgitera
- 2 loorberilehte
- 1 sellerivars
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 0,5 sl soola
- 100 g keedetud või ahjus küpsetatud peeti (ehk üks keskmine peet)
- lisaks värsket tüümiani
Kaste
- 1 sl palsamiäädikat
- 1 sl oliiviõli
- 1 tl suhkruroosiirupit
- soola
- musta pipart
Krutoonid
- paar leivaviilu
- oliiviõli
Kõigepealt keeda keel. Selleks vala potti tõstetud keelele u 1,5 liitrit vett ja lase keema. Riisu vaht. Seejärel lisa kõik maitseained ja -taimed ja keeda vaiksel tulel 2 tundi. Lase vedelikus jahtuda, seejärel koori paelt nahk – see eemaldub hõlpsalt.
Koori küpsetatud peet ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega kokku kaste. Nirista peedilõikudele ja sega õrnalt läbi.
Krutoonideks lõika leivaviilud kuubikuteks ja prae pannil sortsus oliiviõlis krõbedaks.
Serveerimiseks säti taldrikule kihiti keelelõigud ja maitsestatud peediviilud. Puista peale leivakrutoonid, kaunista värske tüümianiga. Jahvata peale värsket musta pipart.
Veinisoovitus: Mouton Cadet Red Bordeaux Rouge 2010