Tarretisekook vaarikatega

kaheksale

Kate

  • 1 dl  tarretisesuhkrut
  • 4 dl vett
  • 250 g vaarikaid või vaarikate ja (mets)maasikate segu
  • 1 tl roosivett (soovi korral)

Lisaks

  • 2 munakollast
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 2 dl vahukoort 35%
  • 0,75 g suhkrut
  • 1 tl  vanillisuhkrut
  • 3 lehte želatiini
  • 50 g vaarikaid + serveerimiseks
  • u 10 savoiardi küpsist

Määri suurem keeksivorm kergelt mahedamaitselise toiduõliga ja lõika küpsetuspaberist nii suur riba, et see kataks nii vormi põhja kui mõlemat otsa. Suru küpsetuspabeririba vormi – selle abil on hiljem lihtsam kooki vormist kätte saada. 

Katte valmistamiseks lase 50 g marju veega keema tõusta. Keeda paar minutit, kuni vesi on kena punase värvusega, seejärel kurna marjad sõelal välja. Lase vedelik uuesti keema, sega tasahilju sekka tarretisesuhkur ja maitsesta soovi korral roosiveega. Kui vedelik on läbipaistvaks muutunud, tõsta see tulelt ja lase veidi jahtuda. Kalla ettevalmistatud keeksivormi ja lisa järele jäänud 200 g marju. Tõsta külmikusse u pooleks tunniks tahenema.

Seni valmista ülejäänud kook. Pane želatiinilehed külma vee sisse u 10 minutiks paisuma. Klopi keskmise suurusega kausis munakollased suhkruga ühtlaseks. Kuumuta vahukoor koos vanillisuhkruga kuni  keemiseni ja kalla seejärel peene nirena, samal ajal kloppides, munasegule. Kalla segu potti tagasi ja kuumuta vaiksel tulel segades u 3 minutit, kuni see on veidi tihedamaks muutunud. Lisa toorjuust ja sega kuni see on lahustunud. Kalla segu läbi tiheda sõela kaussi ja lisa segades käte vahel kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Lase segul u 15 minutit jahtuda, seejärel kalla keeksivormi tarretama asunud marjakattele. Lisa marjad ja suru need kergelt allapoole.Kata põhi küpsistega ja tõmba keeksvormile köögikile. Lase külmikus vähemalt 5 tundi taheneda. Enne serveerimist tõsta keeksivormile sobiva suurusega serveerimisnõu, keera ringi  ja kummuta kook paari jõulise raputusega vaagnale. Eemalda küpsetuspaber ja kaunista kook värskete marjadega. Serveeri kohe või hoia kuni lauale viimiseni külmikus.