Sidruni-moonikeeks sidruniglasuuri kattega
Kogus: 8-10-le
- 3 dl jahu (võid kasutada speltajahu)
- 3 sl mooniseemneid
- 1 tl soodat
- ½ tl küpsetuspulbrit
- näpuotsaga soola
- 1 suurem muna
- 2 dl rafineerimata roosuhkrut
- 80 ml õli
- 100 g hapukoort
- 1,5 dl piima
- 1 sidruni mahl ja riivitud sidrunikoor
Sega omavahel jahu, mooniseemned, sooda, küpsetuspulber ja sool. Teises kausis sega muna suhkruga ühtlaseks ja lisa siis õli, hapukoor, piim, sidrunimahl ja -koor. Sega läbi ja ühenda siis jahusegu vedelate ainetega. Sega ühtlaseks. Määri keeksivorm võiga ja kalla tainas vormi. Küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit. Kui keeks kipub pealt liialt pruunistuma, võid vormi pealt fooliumiga katta. Küpsust kontrolli puidust tikuga. Tõsta keeks ahjust ja kalluta vormist välja metallrestile.
Keeksi küpsemise ajal valmista glasuur.
Sidruniglasuur
- 1 sidrun, õhukeste viiludena
- 1 dl suhkrut
- 1 dl vett
- 2 sl sidrunimahla
Sidruniglasuuri jaoks sega omavahel 1 dl suhkrut 1 dl veega ja sidrunimahlaga. Kalla pannile ja lase keema tõusta. Alanda kuumust ja laota sinna sisse sidruniviilud. Lase vaiksel kuumusel 10-15 minutit kergelt mullitades keeda sidruniviile paar korda ümber keerates, kuni sidruniviilud on läbipaistvad ja vedelik siirupine. Tõsta pannilt, jaota sidruniviilud soojale keeksile ja nirista peale sidrunisiirup.