Porgandikook

  • 2 keskmist porgandit (200–250 g)
  • 3 sl piiniaseemneid (soovi korral)
  • 75 g rosinaid
  • 60 ml rummi
  • 150 g  pruuni roosuhkrut 
  • 125 ml oliiviõli
  • 1 tl vanilliekstrakti või 0,5 tl mandliekstrakti
  • 3 muna
  • 250 g jahvatatud mandleid või pähkleid
  • 0,5 tl muskaatpähklit
  • poole sidruni peenelt riivitud koor ja mahl
Rösti piiniaseemned kuival pannil kergelt pruuniks. Riivi porgandid ja mässi majapidamispaberi sisse, et üleliigne vedelik eemaldada. Pane rumm ja rosinad potti, lase keema, keera kuumus maha ja kuumuta u 3 minutit madalal kuumusel. Vispelda suhkrut ja õli, kuni moodustub kreemjas ja õhuline vaht. Vahusta sisse vanilli- või mandliekstrakt ja munad. Sega hulka mandlid, muskaat, porgandid, rosinad koos rummiga, sidrunimahl ja -koor. Pane segu ettevalmistatud 23–24 cm läbimõõduga koogivormi (vormi põhjas paber, ääred võiga määritud), silu taina pind spaatliga ühtlaseks, raputa peale röstitud piiniaseemneid ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 30–40 minutit, kuni sisse torgatud tikk jääb enam-vähem kuivaks. Võta kook ahjust, lase u 10 minutit jahtuda, seejärel võta kook vormist ja jäta restile jahtuma. Kook peaks külmas hoituna säilima 5–6 päeva.

Kate:

  • 2,5 dl (u 100 g) vees leotatud India pähkleid
  • 1,2 dl kodust õuna- või ploomimahla
  • 2–5 ilma kivita musta ploomi
  • 2 sl mett või  suhkruroosiirupit
  • 1 vanillikauna seemned
Mikserda kõik ained kannmikseris või köögikombainis ühtlaseks. Õhukindlas anumas säilib kreem toatemperatuutil 4 päeva, külmkapis nädala.