Põdrakanepi siirup
- 2 l puhastatud põdrakanepiõisi
- 1 l vett
- 1 kg rafineerimata roosuhkrut
Korja põdrakanepit juulis, siis kui õied on erksad ja kirevad ning kindlasti väldi maanteeäärseid kasvukohti. Nopi varrelt õisikud ning loputa külma vee all, et sitikad satikad või mõni muu metsaline siirupisse ei satuks.
Kuumuta potis vesi ja suhkur keemiseni, sega kuni suhkur on sulanud. Lase siirupil kergelt jahtuda (ca 80 kraadini) ning vala kuum siirup õitele peale. Sega nii et kõik õied oleks siirupiga kaetud. Jäta segu toatemperatuurile vähemalt üheks ööpäevaks maitsestuma. Veel parem mitmeks päevaks. Kui segu on tõmmanud siis sega kergelt läbi, et õie-ekstrakt oleks maksimaalselt siirupisse segunenud ning kurna läbi tiheda sõela. Filtreeritud siirup kuumuta (ca 80* kraadini) ning villi eelnevalt steriliseeritud, meelepärastesse klaaspudelitesse või purkidesse.
Põdrakanepisiirupit võid kasutada limonaadides, dessertides või anda huvitavat nooti ka soolastele toitudele. Põdrakanepisiirup on kireva värvi ja huvitava maitsega. Lisaks sellele on põdrakanepis ka palju raviomadusi.