Pisut patune ploomi- või õunakompott vürtside ja brändiga

Vaja läheb:

  • 1 kg ploome või õunu
  • 1 riivitud apelsini koor
  • 1 dl brändit
  • 2-3 kaneelikoort
  • 4 tähtaniisi
  • 4 dl vett
Kalla vesi kastrulisse, lisa suhkur ja kuumuta segades, kuni suhkur on lahustunud. Lisa apelsinikoor ja brändi. Poolita ploomid ja eemalda ploomikivi. Kui valmistad õunakompotti, puhasta õunad ja lõika sektoriteks. Tõsta ploomid või õunad steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Lisa igasse purki ka kaneelikoor ja 1-2 tähtaniisi. Kalla kuum (vähemalt 60-kraadine) siirup ploomidele või õuntele.
Koputa purke ettevaatlikult, et mullid eralduksid ja aseta kaaned lahtiselt purkidele ning seejärel purgid suurde potti. Kata potipõhi käterätiga, et purgid omavahel kolisema ei hakkaks. Seejärel kalla potti soe vesi nii, et purgid oleksid kaelani vees. Kuumuta purke keemistemperatuuri lähedasel temperatuuril umbes 25 minutit. Vesi peab kergelt liikuma, kuid kindlasti mitte mulisedes keema. Kui sul on olemas toidutermomeeter, siis peaks vee temperatuur olema mitte rohkem kui 88 kraadi. Tõsta veidi jahtunud veest purgid välja ja keera kaas tihedalt peale ja jäta 24 tunniks toatemperatuurile. Säilita külmas.