Pirnikeeks

  • 5 pirni
  • 1 l õunamahla
  • 1 pakk hõõgveinisegu
  • 1 tl kurkumi

Keeks

  • 3 muna
  • 1 dl heledat või tumedat muscovado suhkrut
  • 100 g võid
  • 100 g hapukoort
  • 100 g mandlijahu
  • 100 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl konjakit
  • 100 g tumedat šokolaadi

Koori pirnid juurviljakoorijaga ja lõika kannad ühtlaseks, et pirnid püsti seisaksid. Kuumuta õunamahl keemiseni, puista sisse hõõgveinisegu, lisa kurkum ja sega. Alanda kuumust ja tõsta pirnid vedelikku. Keeda tasasel tulel, kaane all, 10 minutit. Tõsta pott tulelt ja lase pirnidel vedelikus jahtuda.

Sulata või paksu põhjaga potis ja lisa šokolaad. Tasasel tulel ja pidevalt segades sulata või ja šokolaad. Jäta jahtuma. Klopi munad suhkruga lahti. Lisa hapukoor ja sulatatud šokolaadisegu, sega ühtlaseks. Mõõda jahud teise kaussi ja sega küpsetuspulbriga. Lisa jahusegu munasegule ja sega tasaseks. Maitsesta tainas konjakiga.

Määri keeksivorm võiga vala tainas vormi ja suru pirnid püstiselt tainasse.
Küpseta 180 kraadises ahjus 50 minutit või niikaua, kui koogi sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase vormis jahtuda ja seejärel tõsta restile jahtuma.