Pidulik rukkivaht pohladega

Neljale

  • 150 g (külmutatud) pohli + 4 tl kaunistamiseks
  • 0,75 dl suhkrut
  • 1,5 dl rukkijahu
  • u 2,5 dl vett
  • 1 sl  leivasiirupit + soovi korral veidi kaunistamiseks
  • 2 dl vahukoort + 1 sl suhkrut

Karamelline leivapuru

  • 0,5 viilu leiba
  • 1 sl suhkrut
  • 10 g võid

Keeda pohlad suhkru ja veega 10 minuti jooksul pehmeks. Suru läbi sõela. Vala marjade keetmiseks kasutatud potti rukkijahu ja lisa järk-järgult segades juurde kuum mahl, kuni saad ühtlase segu. Tõsta tulele ja keeda vaikse kuumuse juures segades 6-7 minutit, kuni saad pudrulaadse massi. Vajadusel lisa veidi vett. Sega juurde leivasiirup ja lase täielikult jahtuda – see võtab aega umbes 2-3 tundi.

Samal ajal kui segu jahtub, võid valmistada karamellise leivapuru. Selleks riivi leib ja kuumuta pannil keskmise kuumuse juures suhkur, lastes sellel merevaiguvärvi toonini jõuda. Lisa leivapuru ja või ning sega hoolega läbi. Vala küpsetuspaberile ja lase jahtuda.

Vahusta rukki-pohlasegu hoolega u 5-8 minuti jooksul, kuni saad kena ja tiheda heleroosa vahu. Vahusta vahukoor suhkruga ja sega rukkivahu hulka. Tõsta vaht magustoidupokaalidesse (soovi korral kasuta tordipritsi), lisa soovi korral igale magustoidule poole teelusika jagu leivasiirupit ning puista peale krõbedat leivapudi ja külmutatud pohli.